Aszú a palackban
A tokaji palack egyenes hengeres testű, hosszú nyakú, színtelen üvegpalack, a következő méretarányokkal:
- hengeres rész magassága/teljes magasság: 1:2,
- teljes magasság/alapátmérő = 3,6:1
A palackon saját anyagából pecsét elhelyezhető, mely tartalmazhatja a Tokaj/Tokaji nevet, a bortermelő márkanevét, cégemblémát vagy más információt. A palack űrtartalma elsősorban 0,5 liter, de engedélyezett a 0,375 literes, 0,25 literes, 0,1875 literes vagy 0,1 literes űrtartalmú üvegpalack.
A tokaji palack színes, 0,75 l-es változata széles körben elterjedt a borvidéken a fehér borok esetében.
Jelölési szabályok
-
Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés kifejezés helyett használható a „védett eredetű bor” kifejezés is. Az Aszú, az Eszencia, a Szamorodni, a Fordítás és a Máslás bortípusok esetén az oltalom alatt álló eredetmegjelölés kifejezés helyett használható a „borkülönlegesség” kifejezés is.
-
Az évjárat feltüntetése kötelező.
-
Kötelező a cukortartalom jelölése.
-
Jelölhető hagyományos kifejezések és egyéb korlátozottan használható kifejezések: muzeális bor, borkülönlegesség, a „6 puttonyos” kifejezés csak azokon az aszúkon jelölhető, amelyek maradékcukor-tartalma legalább 150 g/l.
Az Aszú bortípus leghamarabb a szüretet követő harmadik év január 1-én hozható forgalomba.
Speciális palackozási szabály
A Tokaji eredetvédett borokat kizárólag a Tokaji borvidék termékleírásában szereplő lehatárolt területen belül lehet palackozni.
Eltarthatóság
Az eltarthatóságot befolyásoló főbb tényezők:
- szőlőfajta
- termőhely, terroir
- évjárat
- művelésmód, terméskorlátozás
- borkészítési technológia
- tároló edény
- tárolás
A legjobb a bort pincében tartani; ennek hiányában is igyekezzünk ideális körülményeket biztosítani számára. Az érleléshez ideális az egyenletes 11-12 oC hőmérséklet és az állandó, legalább 70-80 %-os relatív páratartalom.
Fontos történelmi évjáratok
Az ’aszú szőlő bor’ első írásos említése a Garay család május 15-én kelt leltárában.