Aszú a pohárban

Image

"A nagy dolgok néha apróságok. Egy új pohár nem nagy ügy, mondhatjuk, ez is egy divat, új formákat láthatunk belőlük minden évben a boltok polcain. Csakhogy van, amikor egy pohár több mint egy üvegdarab, jelképez valamit, megjelenít, nyelvtől, kontinenstől, nemzetektől függetlenül. Olyan szimbólum, amit mindannyian megértünk, és ugyanazt jelenti a világon mindenütt."
(Georg Riedel)

Tokaji pohár

Régen úgy tartották, hogy az aszúbort gyűszűnyi kis pohárból kell fogyasztani.

Ausztriában a több mint 250 éves üvegfúvási hagyományra és kézműves technikára épített Riedelnél olyan poharat terveztek, amely nem csupán jól közvetíti a szőlő és borfajta jellemzőit, de illik a változatos tokaji talajhoz is. 

A 2017-ben készített pohár maga kézzel készült, illetve: szájjal fújt, ultravékony és ólommentes kristályból készült. A sommelier poharaknál könnyebb is, vékonyabb is. A tokaji kehely mérete az átlagos méretű fehérboros pohárhoz képest nagy, fala felül befelé záródik, így jól megőrzi a tokaji bor sajátos illatait.

Image
Riedel Tokaji pohár
Forrás: https://www.riedel.com

A Tokaji eszencia és a kristálykanál

A világ legdrágább borait az erős márkaérték, prémium minőség, és bizonyos esetekben limitált palackszám jellemzi. Az eszenciára mindhárom állítás igaz. A tokaji édes borokra több évszázados márkaként tekinthetünk, igazi magyar kuriózum, mely még napjainkban is jól cseng a külföldi szakemberek és elit borfogyasztók körében. Korlátozottan elérhető mennyiségének egyik oka, hogy a természeti adottságok miatt nem születhet meg minden évjáratban ez a csoda.

A Fortune Magazin-ban, 2019 elején, egy külön cikket szenteltek a tokaji borkülönlegességnek. Igazi ritkaságról számoltak be, melyet a világ legdrágább borának kiáltottak ki.

A Tokaji Eszencia különlegességét emeli ki a Tokaji cégek által, különböző formákban kifejlesztett kóstoló kristálykanál. A kristálykanalak formavilága, tökéletes tisztasága külön esztétikai és gasztronómiai élvezetben részesíti mindazokat akik így kóstolják a Tokaji Eszenciát.

Tokaji borgasztronómia

Amikor egy tokaji aszúhoz ételt szeretnénk választani, akkor azok 5 legfontosabb tulajdonságát kell hangsúlyoznunk:

  • a frissítő savtartalmat
  • a borok testességét
  • az egyedi ásványosságot
  • az édességet
  • az aszú karakteres, koncentrált és gyümölcsös ízvilágát

A tokaji borkülönlegességek a teljes menüsort végig tudják kísérni az előételtől a desszertig.

Természetes édes boraink feledhetetlen élményt adnak libamáj vagy kék sajt mellé felszolgálva. Egzotikus, akár ázsiai és méréskelten fűszeres ételek mellé is kínálhatunk aszúbort, speciálisan elkészített húsételeknek is kiváló társa.

Az aszúszemek ízgazdagsága, a borok testessége és ásványossága és egyensúlya egyedi étel párosítások lehetőségét nyitja meg. Legyünk kreatívak, bátrak és kísérletezőek a konyhában, a Tokaji Aszú természetesen nem csak desszertbor.

A desszertek világában is érdemes választani, de a menüsor végén, desszert helyett, egy kanál Eszencia önmagában is olyan gasztronómiai élményt nyújt, amelynek emléke sokáig megmarad.

Image

Kapcsolat

3910 Tokaj, Dózsa György út 2.

Magyarország

hello@winesoftokaj.hu

Magyar Bor személyesen
Wine in Moderation