Világörökségi értékek

Image

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj 2002-ben nyert felvételt az UNESCO Világörökségi listára. A táj képe és szerkezete, a tájkarakter az évezredes, ma is eleven borászati kultúrával kölcsönhatásban formálódott.

A Tokaji borvidék különleges klimatikus és környezeti adottságai elősegítik a szőlőszemek aszúsodását okozó Botrytis cinerea nemespenész megtelepedését, továbbá a borvidéket északról határoló Zempléni-hegység védelmet nyújt a területnek a szőlőműveléshez. A környezeti tényezők e különleges kombinációja kultúrát teremtett, lehetővé téve a hegyaljai szőlőbirtokok, falvak, kisvárosok és a többnyire vulkanikus hegyek kőzeteiben kézi munkával vájt történelmi pincerendszerek kialakulását. A tokaj-hegyaljai lakosság társadalmi, kulturális, etnikai és vallási sokszínűsége, nem utolsó sorban pedig a tokaji aszú különleges hírneve is hozzájárult a térség gazdag és sokszínű kulturális örökségének kialakulásához.

A világörökségi cím természeti és humán erőforrás alapjai a következők:

  • a térség klímája, mikroklímája, amelyet jelentősen alakítanak a térséget érintő folyók (Bodrog, Tisza), illetve az ezek nyomán kialakuló vizes, mocsaras területek; a mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása
  • a borvidék domborzata, klimatikusan védett elhelyezkedése a Zempléni-hegység déli, dél-keleti szegélyén
  • az itt található termőhelyek, dűlők rendkívül színes, jelentős mértékben vulkanikus eredetű kőzet és talaj összetétele
  • az itt termelt, jellegzetes és karakteres szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, valamint jóval kisebb mértékben a Zéta, Kövérszőlő és Kabar)
  • a borkészítési, tárolási és érlelési technológia világon egyedülálló gyakorlata (pl. aszúkészítés, kisfahordós borérlelés)
  • a szőlőművelést és a bortermelést évszázadok óta végző, szorgalmas népesség.

Eredetvédelmi termékleírás

A Tokaj nevet és azt a páratlan minőséget, amelyet ez a borvidék képvisel a világon mindenhol ismerik és nem csak az aszúbort, hanem a borvidéki kultúrtájat is. Azért élvez megkülönböztetett figyelmet és különleges helyzetet a Tokaj borvidék, mivel rendelkezik azokkal a különleges tulajdonságokkal – legyen az környezeti vagy társadalmi kulturális érték – amelyek a borok, köztük az aszúk egyedi jellemzőit adják. Elkísért minket egészen napjainkig a borászat és a szőlészet csodás története, így a nagy múltú borkészítésünknek köszönhetően létrejöttek a tokaji bort megkülönböztető szabályozások.

A Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés és a hozzá kapcsolódó hagyományos kifejezések világhírűek. Az eredetvédelem szabályozási háttere azt a célt szolgálja, hogy a minőségi termékelőállítás, érdekvédelem, tájékoztatás és a tisztességes piaci magatartás megvalósuljon. Olyan információs és szabályozó rendszerként fogható fel, amely az emberi és természeti kritériumait a bortermelésnek és szőlőtermesztésnek megfogalmazza, illetve szabályozza. 

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elkészítette saját termékleírását a Tokaj-OEM borászati termékek szabályozására vonatkozóan.

A leírásban, a termékek oltalomra való jogosultságának alátámasztásául szerepeltetni kell szervezeti adatokat, a termékek főbb jellemzőit, az előállítást leíró információkat és a fennálló kapcsolatot a termék minősége, illetve az adott földrajzi terület között.

Tokaj eredetvédelmének nemzeti szabályozása!

A 2020. augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó dokumentum:

A 2020. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó dokumentumokat a boraszat.kormany.hu/tokaj címen érhetőek el.
Image
Image

Kapcsolat

3910 Tokaj, Dózsa György út 2.

Magyarország

hello@winesoftokaj.hu

Magyar Bor személyesen
Wine in Moderation