A Tokaji borvidék jellemző kőzetei, talajai

Image

A Tokaji borvidék világviszonylatban is egyedülállóan változatos termőhelyi adottságai, domborzati, kőzettani és talajtani sokszínűsége Tokaj-Hegyalja rendkívül mozgalmas újidejű geológiai múltjában gyökereznek. A táj talajviszonyait elsősorban a vulkáni tevékenység, és ehhez kapcsolódó vulkáni kőzetek elterjedése határozza meg.

A térségben 15-14 millió évvel ezelőtt, a miocén idejében eleinte tenger alatt zajló, intenzív vulkanizmus vette kezdetét. A későbbiekben már jórészt szárazföldi környezetben folytatódott a vulkáni tevékenység, ami a riolitos, andezites, dácitos és bazaltos összetételű kőzetek szinte teljes palettájának képződését eredményezte.

Image
Andezit
Image
Obzidián
Image
Jáspis
Image
Rétegzett riolit
Image
Kvarc
Image
Riolittufa

5-6 millió évet követően a folyamatot intenzív hidrotermális vulkáni utóműködés zárta le, mely leginkább Mád, Erdőbénye és Tolcsva talajában nyomot hagyva. Ennek során finom eloszlású kvarc és egyes elsődleges ásványok változatos átalakulási termékei (pl. kaolin, bentonit, zeolit, stb.) képződtek, amelyek fontos szerepet játszanak e vulkanikus kőzetek, főként tufák málladékain kialakuló talajok egyedi, a terroir hatásban és a rajtuk termett szőlőből készített borok minőségében.

A szőlőművelés térhódításával megindult az ültetvények talajának gyorsított eróziója, ami a lejtőhordalék talajok képződését eredményezte.

Ahol a vulkanikus alapkőzeten nem maradt meg vastagabb üledékes löszréteg, ott a felszíni barna erdőtalaj kötött agyagtalaj – ez jellemezi a borvidék 90 százalékát. 

E talajok sokszínűsége, ásványi anyagokban való gazdagsága, az egyedülálló domborzati és klimatikus adottságok erős összefüggést alkotnak a tokaji borok minőségével.

Image
Mi az Erózió?
Az erózió víz által okozott talajpusztulás. A romboló hatás kizárólag fizikai lefolyású. Az elpusztított talajfelszínt a csapadékvíz elszállítja egy másik helyre.
Image
Image

A Tokaji borvidék termőhelyi adottságainak sokszínűségét tovább növeli a Kopasz-hegy lejtőin, illetve a környező dombokon a pleisztocén időszakban több szakaszban képződött lösztakaró.

Mivel a lösz morzsalékos, laza szerkezetű kőzet, ezért szerves anyagokkal keveredve gazdag, jó minőségű talajokat ad. E termőhelyek kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, amit a Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr határában található történelmi dűlők nagy száma jól fémjelez. 

Image

Kapcsolat

3910 Tokaj, Dózsa György út 2.

Magyarország

hello@winesoftokaj.hu

Magyar Bor személyesen
Wine in Moderation