Szüret a Tokaji borvidéken…

Szüret a Tokaji borvidéken…

Az idén a szüret jóval hamarabb kezdődött egyes helyeken köszönhető annak, hogy az év igen meleg és száraz volt, már-már aszályosan indult. Így nem csoda, hogy sokan már teljes érettség előtt leszedték a száraz bornak való szőlőt, illetve a pezsgő alapborhoz valót. Na de mi történik a szüret előtt, a szőlőben és mi a szüretkor.

A szőlő érése, a szüret

A szőlőben végzett éves munkák eredménye a jó szüret. A borkészítés azonban már a szőlőben elkezdődik és ennek megfelelően kell az ideális időpontot megválasztani. Nagyon sok múlik bizony azon, hogy mikor kezdjük el a szüretet, hiszen a bor karakterét és minőségét is nagyban befolyásolja.

A szüret időpontját így mindig a készítendő borhoz kell igazítani. A szőlő érésének több fokozata van, ezek közül 3-at különítünk el.

  • A technológiai érettség: az az állapot amikor a tervezett bor készítéséhez a szőlő a legjobb állapotban van.
  • A teljes érettség: a fürt és a növény között megszűnik az anyagáramlás a fürtkocsány megbarnul, fásul, tehát tovább már nem gazdagodik a bogyó
  • túlérés: a bogyók nem kapnak folyadék-utánpótlást és párolgás következtében a bogyó vizet veszít, tehát betöpped.

Miután meghatároztuk a szüret időpontját, kezdődhet is a szüret maga. Általában mindig a száraz borhoz valót szüretelik le először. A szüret itt a borvidéken kézzel végezzük, nem használunk gépi szüretet, mint más borvidéken, hiszen a szüret nagyon gyakran több lépésben folyik.

Nagy hangsúlyt fektetünk a furmintra, hiszen ebből a fajtából találunk legtöbbet a borvidéken és ebből készülnek a magas minőségű száraz alapboraink, - amit természetesen majd az Aszúbor készítésénél is felhasználunk.

A szőlő szüretelése, ellentétben a művészeti hagyományokkal és népdalokkal szemben egy igen nehéz és megterhelő munka, hiszen a teljes termést kell egy időben a legjobb minőségben leszedni, beszállítani, feldolgozni és ez általában bonyolult munkaszervezéssel és sok emberrel elvégezendő feladattal jár.

A szőlőtől egy pohár borig…

A szőlő beszállítása után minél hamarabb fel kell dolgozni a szőlőt, - először zúzzuk, bogyózzuk majd következik a préselés folyamata. A préselést követően acéltartályban folytatódik a must útja vagy esetlegesen fahordóban történik az erjedés.

Az erjedés során alkohol és szén-dioxid keletkezik, ezért nagyon jól szellőztethető helyen kell, hogy az erjedés folytatódjon.

Az erjedést nagyban befolyásolja az élesztőgombák állapota és a hőmérséklet is, de általánosságban elmondható, hogy pár héten belül lezajlik az erjedés, majd ezután kerül sor az újbor kezelésére és egy bizonyos idő után, ha a borász is úgy látja akkor lehet palackozni.

További borkészítési technológiákról lesz szó egy másik cikkünkben. Addig is írd meg, hogy te vettél-e már részt szüreten és ha igen milyen tapasztalataid voltak?

Image

Kapcsolat

3910 Tokaj, Dózsa György út 2.

Magyarország

hello@winesoftokaj.hu

Magyar Bor személyesen
Wine in Moderation